Keresés
Close this search box.

Tudástár 12.

Táplálkozási stratégiák a sérülésből való felépülés és rehabilitáció támogatásához

Energia- és makrotápanyagszükséglet

Készítette: Halas Eszter – sport-specifikus dietetikus

Energiaszükséglet

 

A táplálkozás kiemelten fontos a sportolók egészsége és teljesítménye fenntartásához. A sérülést követően változik a sportolók energiaszükséglete a korábbi edzésterheléshez képest. Akár műtéti, akár konzervatív módon kezelik a sérülést, a páciens alapanyagcseréje (BMR) megnő, hogy megfeleljen a sejtforgalomnak a felépülés során. Az egyén kalóriaszükségletet indirekt kalorimetriával lehet mérni, vagy olyan prediktív egyenletek segítségével megbecsülni, amelyek a homeosztázis fenntartásához szükséges energiát tükrözik. Az alapanyagcsere becslésére használhatjuk fiatal felnőttek esetében 25 kcal/ttkg (ideális testsúly) képletet is. Az energiaszükséglet kiszámolásánál figyelembe kell venni a sérülés súlyosságát, melyre stresszfaktor szorzókat használnak, ugyanis az egyes sérülések eltérő mértékben növelik az anyagcserét (4. ábra). A kisebb sérülések és műtétek körülbelül 20%-al, míg a súlyosabb, kiterjedt sérülések, például égési sérülések akár 100%-al is növelhetik az energiaszükségletet.

1. ábra. A sérülés és a műtét jelentős stresszreakciót eredményez, ami rávilágít a táplálkozási stratégiák jelentőségére. A glükóz és aminosavak iránti igény megnő a szervezetben, ami hormonális választ indít és katabolikus környezetet eredményez, ezáltal a sovány testtömeg nagymértékű csökkenéséhez vezet.

Bár a mozgásszervi sérülések nem növelik ugyanolyan mértékben az anyagcserét, mint a súlyosabb sérülések, minden olyan sérülés, amely aktiválja a stresszválaszt, fokozott energiafelhasználást és izomveszteséget eredményez. Bele kell számítani az energiaszükségletbe a fizikai aktivitásból (rehabilitációs program) származó kalóriaigényt is. Ezen tényezők alkotják a képletet, melyből kiszámolható a napi energiaszükséglet: alapanyagcsere x stresszfaktor x fizikai aktivitás.

2. ábra. A sérülés és a rehabilitáció során az energiaszükséglet meghatározása az első fontos lépés. A sebgyógyulás megnövekedett energiaigénye miatt az anyagcsereszükséglet növekszik. Rövidítések: FFM: zsírmentes tömeg; RMR: nyugalmi anyagcsere.

A kalóriaegyensúly fenntartása és a sérülést követő megnövekedett energiaszükséglet biztosítása kritikus fontosságú. Mivel a fizikai aktivitás mennyisége csökken a műtét (pl. elülső keresztszalag, rotátorköpeny), sérülés következtében, ezért a legtöbb sportoló első reakciója a kalóriabevitel csökkentése, hogy elkerülje a testtömeg és testzsír növekedését. A negatív energiaegyensúly azonban negatív hatásokkal jár, mivel lassítja a sebgyógyulást és növeli az izomveszteséget.

 

 A negatív energiaegyensúly a funkcionális erő nagyobb mértékű csökkenéséhez vezet, és meghosszabbítja a játékhoz való visszatérés idejét, ami jelentősen befolyásolhatja a sportoló karrierjét. Bár a testsúly- és testzsírgyarapodással kapcsolatos aggodalmak indokoltak, megfelelő energiabevitellel és makrotápanyageloszlással megtartható a megfelelő testösszetétel. Kevesebb szénhidrátot (körülbelül 40E%-ot) vagy a 2:1 szénhidrát:fehérje arányt (pl. 260 g szénhidrát és 130 g fehérje) tartalmazó étrend elősegíti a testösszetétel pozitív változását. A fehérjebevitel növelésével és komplex szénhidrátok beillesztésével a sportolók minimalizálhatják a testsúly- és testzsírnövekedést, miközben megfelelő mennyiségű energiát visznek be a gyógyuláshoz is. A 2. ábra bemutatja két különböző sérülés szükségletét. A női játékosnál az elülső keresztszalag szakadás 1.5-ös szorzójú stresszfaktor, ahogy a 3.ábra is mutatja. Az alkoholfogyasztást kerülni kell, ugyanis csökkenteni a sérülés során kialakuló gyulladásos választ és így rontja az izomfehérje szintézist és a sebgyógyulást is.

3. ábra. Az energiaszükségletet és a makrotápanyagok mennyiségét a műtét után és a felépülés során meg kell határozni. Összetett szénhidrátokat, jó minőségű fehérjéket és zsírokat tartalmazó étrend javasolt. Az étkezés tartalmazzon 30 g jó minőségű fehérjét összepárosítva lassú felszívódású, rostban gazdag szénhidrátforrásokkal és friss, különböző színű, mikrotápanyagokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel, mely fokozza a regenerációt és csökkenti a gyulladás mértékét. Rövidítések: ACL: elülső keresztszalag; CHO: szénhidrát; PRO: fehérje; RMR: nyugalmi anyagcsere.

 

Fehérjeszükséglet

 

Az aminosavak iránti igény szintén jelentősen megemelkedik egy sérülés után. Az aminosavfelvétel felgyorsul, hogy támogassa a sebgyógyulást, a szövetek újjáépülését és a glikémiás kontrollt. Megfelelő táplálkozási stratégiák hiányában az aminosavak iránti fokozott igény a vázizomzat leépüléséhez vezet. A sérülés súlyosságától, az immobilizáció mértékétől és a sérülés és a műtét közötti idő hosszától függően ez a vázizomzat jelentős veszteségét eredményezheti. Az LBM (sovány testtömeg) elvesztése független kockázati tényezője a kórházi tartózkodás megnövekedett hosszának, míg az alultápláltság, különösen a fehérjehiány késlelteti a sebgyógyulást és növeli a műtét utáni fertőzés kockázatát. 

 

A sebészeti beavatkozást követően az aminosavigény várhatóan még inkább megnő a bemetszések, szövetátültetések és egyéb másodlagos traumák gyógyulásának és helyreállításának támogatása érdekében. Az izomveszteség minimalizálása és a gyógyulás felgyorsítása érdekében célszerű lehet a fehérjebevitel növelése a műtétet megelőző napokban. Amikor a stresszválasz egy sérülés vagy seb miatt aktiválódik, a sovány tömeg veszteség megelőzésére szolgáló homeosztatikus mechanizmusok megszakadnak, ami fokozott energiafelhasználást és fehérje-anyagcserét eredményez. A sérülés okozta stressz a fehérjeszükségletet az alap szükséglethez képest körülbelül 80%-kal növeli. Aktívan sportolók számára 1,4-2,0 g/ttkg/nap fehérje ajánlott a semleges nitrogén-fehérje-egyensúly fenntartásához. Sérülésből való felépülés és immobilizáció során az izomfehérje lebomlása felgyorsul, ezáltal a fehérjeegyensúly fenntartásához magasabb fehérjebevitelre lesz szükség. A táplálkozási stratégiáknak igazodniuk kell a hagyományosabb anabolikus célokhoz, mert amikor a katabolikus hormonok emelkednek, a fehérjebevitel növelése nettó fehérjeegyensúlyt eredményez. Így a rehabilitáció során legalább 1,6 g/ttkg/nap, de inkább 2,0-3,0 g/ttkg/nap fehérjebevitel ajánlott, és kiemelten fontos, hogy minden fehérjebevitel tartalmazzon 3 gramm leucint. A leucint „anabolikus trigger”-nek nevezik, mely egy aminosav, amely elsősorban az izomfehérje szintézisének serkentéséért felelős. A magas leucin-tartalmú élelmiszerek választása, például az állati fehérjék (pl. csirke, marhahús, tej, hal) és a tejsavófehérje gyorsíthatja a regenerációt.

A fehérjeszintézis maximalizálásához egyszeri 30 g fehérjeadag optimális egészséges egyéneknél. A fehérjeszintézis serkentéséhez szükséges fehérjeadag mennyisége azonban valószínűleg megnő az immobilizáció során bekövetkező anabolikus rezisztencia miatt. A nagyobb fehérjeszükséglet mellett a fehérje bevitelének időzítése is fontos a felszívódás maximalizálása és a fehérjeszintézis optimalizálása érdekében. Az izomfehérje lebomlásának mérséklése érdekében 20-40 g fehérjebevitel javasolt étkezésenként, leucinban gazdag ételek fogyasztásával a nap folyamán. A fehérjebevitel ütemezését javasolt ébredés után 1 órán belül kezdeni, ezt követően 3-4 óránként, majd a rehabilitációs edzés körül és alvás előtt beilleszteni.

 

Esszenciális zsírsavak

A gyulladásos reakció sérüléskor indul be, és kritikus fontosságú az optimális gyógyuláshoz. Azonban az elhúzódó gyulladás, amely gyakran fordul elő súlyos sérülések után vagy műtéti beavatkozásnál, a gyógyulással ellentétes hatású lehet. A sérülés utáni megfelelő táplálkozás, különösen az esszenciális zsírsavak fogyasztása segíthet csökkenteni az elhúzódó gyulladásos válasz mértékét. A zsír kritikus energiaforrás a sebgyógyulás és a sejtproliferáció fokozása szempontjából. A többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírsavak a sejtmembránok előállításához szükségesek, míg a telített zsírsavak üzemanyagként szolgálnak. A többszörösen telítetlen zsírok 2 esszenciális zsírsavat, az alfa-linolénsavat (omega-3 zsírsav) és a linolsavat (omega-6 zsírsav) tartalmaznak, amelyeket az étrend részét kell képezzék. A sérülésből való felépülés során az egyszeresen telített zsírsavakat és a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat magas arányban tartalmazó étrend az ideális. A kalóriabevitel kb. 20-25%-ának javasolt zsírból származnia, mely 0,8-2 g/ttkg mennyiségnek felel meg. Az ajánlott napi bevitel napi 2 g omeg-3 zsírsav és napi 10 g omega-6 zsírsav. Javasolt omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek az avokádó, az olívaolaj, a hal, a len, a diófélék és a magvak. A rehabilitáció során a feldolgozott húskészítményekben, a bő olajban sült zsíros ételekben, valamint a növényi olajokban található omega-6 zsírsavakat gyulladáskeltő tulajdonságaik miatt korlátozni kell.

 

Tápanyagok időzítése

 

A tápanyagok időzítése, eloszlása a nap folyamán fontosnak bizonyult az edzésteljesítmény és a regeneráció szempontjából. Korábbi tanulmányok is bizonyították a tápanyagok időzítésének szerepét a fehérjeszintézis serkentésében, az izomkárosodás csökkentésében, a regeneráció fokozásában, és a testösszetétel javításában. Sérülés és rehabilitáció esetén a tápanyagok bevitelének időzítése jelentős hatással lehet a testtömegre, az erőre és a funkcióra, valamint a játékba való visszatérésre. Ennél is fontosabb, hogy a tápanyagbevitel össze legyen hangolva a rehabilitációs programmal. A terápia előtti és utáni órák, percek kulcsfontosságúak annak biztosítása szempontjából, hogy a tápanyagok rendelkezésre álljanak a rehabilitációs programhoz. A tápanyagok, különösen a szénhidrátok és a fehérjék rendelkezésre állása az edzés és a terápia során növelte a rehabilitációs program eredményességét (6. ábra). Ha a tápanyagok rendelkezésre álltak, nagyobb javulás következett be az erő, a funkció és a sovány tömeg növekedése terén.

4. ábra. Különösen fontos a makrotápanyagok bevitelének időzítése a nap folyamán, különös tekintettel a terápia előtti és utáni étkezésekre. Rövidítések: CHO, szénhidrátok; EAA, esszenciális aminosavak; EPA/DHA, eikozapentaénsav/dokozahexaénsav; HMB, béta–hidroxi-béta-metil-butirát; rehab, rehabilitáció; RSB, étrend-kiegészítők rehabilitáció alatt.

További cikkek, amik érdekelhetnek

Blog 06.

II. Magyar Sportrehabilitációs Konferencia A II. Magyar Sportrehabilitációs Konferencia középpontjába helyezte az elülső keresztszalag-sérülések kérdéskörét, számos aspektusból megközelítve. Az eseménynek a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont adott otthont: fókuszban az elülső keresztszalag

Blog 05.

Lezajlott az első igazán nagyszabású eseményünk, az I. Magyar Sportrehabilitációs Konferencia! Több, mint 350 résztvevő, 9 előadó, 8 órányi tömény tudás.. Köszönjük Nektek!

Blog 04.

Lezajlott 2024. május 23-án az első ingyenes workshopunk, melynek társszervezője nem más volt, mint a BTL Magyarország! Előadóink között Katrics Petra Georgina, a Budapest Jégkorong Akadémia rehabilitációs részlegvezetője és Dr. Vásárhelyi-Nagy

Blog 03.

A Magyar Lovassport Szövetség Talent Programja a fiatal, szorgalmas és elhivatott díjlovagló lovasok tehetségkutató és tehetséggondozó programja. Ennek keretein belül kaptunk meghívást a TSO Medicallal együtt: a lovasok objektív adatokon

Blog 02.

A MASE célja, hogy a sportrehabilitáció szakmai színvonalát emelje, konferenciák és tanfolyamok szervezésével, kutatásokkal, szakmai ajánlások és irányelvek fordításával, workshopok, kerekasztal beszélgetések megszervezésével, Veletek együtt. Az első megállónk rögtön Doha

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsők között a közeljövőben tartandó eseményeinkről/workshopjainkról, legújabb kutatásainkról és cikkeinkről a sportrehabilitáció témakörében!

Feliratkozás

Nem találod, amit keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot: magyarsportrehab@gmail.com vagy +36 30 287 64 46

Update cookies preferences